Játékos alapozás a jobb olvasási készségért

Mivel fogom lefoglalni a gyerekeket a hosszú úton?

Micskei Detti
Micskei Detti
2022.06.27 14:23
Mivel fogom lefoglalni a gyerekeket a hosszú úton?

Jön a nyaralás, hosszú útra mentek? Azon gondolkozol, hogy fogod lekötni a gyerekeket?

Vagy csak a szokásos napi ingázásban vagytok, ami már nagyon uncsi?

Ha kihagynád a kütyüzést, vagy már azt is megunta, akkor van egy ötletem, mit tudsz játszani a gyermekeddel, mielőtt kitörne az apokalipszis – és még fejlesztő hatású is! 

Az iskola előtt kiemelt fontosságú a hangtudatosság fejlesztése, mert megkönnyíti az olvasástanulást, jobb lesz a helyesírás és a szövegértés, mindezeknek köszönhetően pedig a tanulási eredmények. Érdemes utánaolvasni! Tudnod kell, hogy ez egy folyamat és időre van szükség a fejlődéshez, ne legyél türelmetlen és ne erőltesd. Napi pár perces játék elegendő és erős fejlesztő hatású.

FONTOS, hogy ne azt mondjuk, hogy eL, hanem csupán a hangot próbáljuk meg hosszan hangoztatni, valahogy így: LLL.

És mindezt játékosan is lehet, sőt csak úgy érdemes! Mi több, semmilyen eszköz nem kell hozzá és még jó móka is! Nézzünk néhány játéklehetőséget!

 

Hangkereső 1.0

Menet közben szórakoztasd a gyermeked ilyen kérdésekkel: Milyen hanggal kezdődik a neved? Milyen hanggal kezdődik a lámpa? Milyen hanggal kezdődik az autó? És így tovább. Ha netán ez már megy, akkor jöhet a következő lépcső:

 

Hangkereső 2.0

Tapsoljon minden szótagra egyet, pl. lám(taps)-pa(taps), vagy lehet dobbantani, ütni a térdét, a fejét (az legalább vicces is :D ), vagy akár csettinteni, ha az megy. Tapsold el azt, hogy lámpa (lám-pa)! Kopogd el azt, hogy autó (a-u-tó)!

 

Hangkereső 3.0

Az előzőeknél egy kicsit nehezebb a következő pálya, de ez is szükséges a fejlődéshez. Kérdezz rá a szavak utolsó hangjára! Magánhangzókat eleinte könnyebb kihallani, mint a mássalhangzókat, ezért először magánhangzókra végződő szavakat keress. Milyen hangra végződik a neved? Milyen hangra végződik az autó? Milyen hangra végződik a fagyi? És így tovább.

 

Hangkereső 4.0

Ha nagyon profi a páciens és az előzőek meg se kottyantak neki, akkor jöhet a beugratós kör! Kérdezz rá a belső hangokra, például így: Hallasz a lámpában C (ejtsd: ccc, nem cé) hangot? Hallasz az autóban U hangot? Hallasz a fagyiban R hangot? Legyen olyan is, amikor benne van az adott hang és olyan is, amikor nincs. Érdemes először jól megkülönböztethető hangokat választani, ezért kérdeztem azt, hogy van-e lámpában C, nem azt, hogy van-e benne B? Ugyanis a B és a P nagyon hasonlóan hangzik. A hallás fejlesztéséhez ez is szükséges, ha jól megy, kérdezhetsz ilyeneket is, csak talán ne ezzel kezdd!

 

Hangkereső 5.0

Na jó, ha esetleg ez se okoz gondot, akkor keményítsünk be és adjuk fel neki a leckét: az autó A hanggal kezdődik. Eszedbe jut valami, ami A-val kezdődik? Pl. ajtó, ajándék, asztal. Hadd’ járjon az agya, ez remélhetőleg lefoglalja.

Mindezt, autóban, repülőn, vonaton, buszon, sétálva, sorban állva, sőt a strandon is játszhatjátok!

Ha segítségre, ötletekre van szükséged, ajánlom a  BETŰK? KÉPBEN VAGYOK!  könyvet, ami már az oktatásban is bizonyított. Hasznát fogjátok venni az iskolában is!

Ha pedig a strandon 11-15 óra között az árnyékban le szeretnéd foglalni a gyermeked, akkor vigyétek magatokkal a  4az1ben multikártyát , amivel többféle játéklehetőség közül választhattok. Bemutató videó itt: BETŰK? KÉPBEN VAGYOK! - 4az1ben multikártya bemutató - YouTube

 

UI: óvjátok a gyermekeiteket 11 és 15 óra között az égető naptól! Ilyenkor a legjobb pihenni, árnyékban hűsölni vagy játszani. Naptej és fürdőspóló utána is ajánlott a tőlünk délebbre található szélességi körökön!