Játékos alapozás a jobb olvasási készségért

20 hetes OLVASÁST ALAPOZÓ kihívás - 14

Micskei Detti
Micskei Detti
2023.04.27 10:56
20 hetes OLVASÁST ALAPOZÓ kihívás - 14

14. heti feladat: titkos nyelv. Ez nem annyira könnyű, viszont óriási segítség, amikor az írásra kerül a sor és a szavak belső hangjait keressük. Érdemes gyakorolni -szóban is -, mert ezt a játékot is nagyon szeretik a gyerekek!

Az legelső bejegyzésben arról volt szó, hogy mi a hangtudatosság, miért fontos és hogyan épül fel. Ha esetleg lemaradtál volna róla, kérlek, kezdd ott, mert sok olyan hasznos infót találsz benne, ami a továbbiakban is jól fog jönni!

*** A harmadik nehézségi szint feladatai következnek, ahol már a szavak belsejében keresgélünk hangokat.

A titkos nyelv az, amikor a szavaknak csak a magánhangzóit ejtjük ki. Hogy ráérezzenek a gyerekek, először bontsátok szótagokra (tapsolás segíthet) az adott szót és nyújtsátok el jó hosszan a szótagokat és a bennük lévő magánhangzót! 

Ez igen nehéz feladat, előfordulhat, hogy elsőre nem sikerül. Ekkor azt javaslom, hogy a BETŰK? KÉPBEN VAGYOK! könyvet nyissátok ki bármelyik oldalon és válassz ki gondolatban egy képet. Azt mondd el titkos nyelven (például horgony-o-o) és a gyermeknek pedig az a feladata, hogy kitalálja, hogy te melyik képre gondoltál.

LETÖLTÉS: a feladatlap ingyen letölthető, nyomtatható pdf-ben innen.

Játszhatjátok bármikor szóban is!

És ha ügyes a kezed, nyomtatni se kell, mert le is rajzolhatod!

Ha nem megy a feladat, ne erőltesd és főképp ne keseredj el, lehet, hogy még nem jött el az ideje. Ehhez idő kell - segíteni tudod, de sürgetni nem. Később -pár nap vagy hét múlva- vedd elő újra és próbáljátok meg. 

Keressétek és oldjátok meg a többi feladatot is, biztos találtok köztük olyat, ami már sikerélményt okoz!

 TIPP: A hangtudatosságot fejlesztő feladatokat párhuzamosan egészítsd ki a betűkkel való ismerkedéssel, mert így sokkal jobb olvasási képesség érhető el - ezt találták a tudományos mérések! A BETŰK? KÉPBEN VAGYOK! könyv egészen biztosan elvarázsolja a gyermekedet, speciális betűképei jelentősen megkönnyítik a dolgát és a beszédhangok megkülönböztetésében is hasznára válik!

*a feladatlap szabadon letölthető, másolható oktatási (nem kereskedelmi) célra, a logó megtartása mellett.*