Játékos alapozás a jobb olvasási készségért

20 hetes OLVASÁST ALAPOZÓ kihívás - 15

Micskei Detti
Micskei Detti
2023.05.04 08:56
20 hetes OLVASÁST ALAPOZÓ kihívás - 15

15. heti feladat: Tudod, melyik állat gyors és melyik lassú? Válogasd ki a lassúakat, mert ezeket most olyan lassan fogjuk kimondani, amennyire csak lehet. Miért jó ez? Hogy megtaláljuk a szavak belsejében elbújt hangokat is!

Az legelső bejegyzésben arról volt szó, hogy mi a hangtudatosság, miért fontos és hogyan épül fel. Ha esetleg lemaradtál volna róla, kérlek, kezdd ott, mert sok olyan hasznos infót találsz benne, ami a továbbiakban is jól fog jönni!

*** A harmadik nehézségi szint feladatai következnek, ahol már a szavak belsejében keresgélünk hangokat.

Kerestünk már a szavak belsejében adott hangokat, rövid szavakat és a magánhangzókat is. Most pedig megpróbáljuk nagyító alá helyezni a szavakat úgy, hogy lelassítva mondjuk ki őket, mint amikor húzza a szalagot a magnó. Bár a gyerekek ezt már nem is értik. Szóval mondjuk, hogy merül az elem és lelassítjuk a felvételt.

Első körben koncentráljon csak a lassításra.

Ha a lassítás már jól megy, kérd meg, hogy próbálja megfigyelni, hogy a különböző hangok miatt hogyan változik a szájának és a nyelvének a pozíciója.

Aztán ha van kedvetek, miközben lassítva kimondja egyik-másik szót, a kezeteken  megszámolhatjátok, hányféle hangból is állt a szó.

LETÖLTÉS: a feladatlap ingyen letölthető, nyomtatható pdf-ben innen.

Játszhatjátok bármikor szóban is!

És ha ügyes a kezed, nyomtatni se kell, mert le is rajzolhatod!

Ha nem megy a feladat, ne erőltesd és főképp ne keseredj el, lehet, hogy még nem jött el az ideje. Ehhez idő kell - segíteni tudod, de sürgetni nem. Később -pár nap vagy hét múlva- vedd elő újra és próbáljátok meg. 

Keressétek és oldjátok meg a többi feladatot is, biztos találtok köztük olyat, ami már sikerélményt okoz!

 TIPP: A hangtudatosságot fejlesztő feladatokat párhuzamosan egészítsd ki a betűkkel való ismerkedéssel, mert így sokkal jobb olvasási képesség érhető el - ezt találták a tudományos mérések! A BETŰK? KÉPBEN VAGYOK! könyv egészen biztosan elvarázsolja a gyermekedet, speciális betűképei jelentősen megkönnyítik a dolgát és a beszédhangok megkülönböztetésében is hasznára válik!

*a feladatlap szabadon letölthető, másolható oktatási (nem kereskedelmi) célra, a logó megtartása mellett.*