Játékos alapozás a jobb olvasási készségért

Gyakorló feladat - nehézség: 2 (II.)

Micskei Detti
Micskei Detti
2022.02.09 13:07
Gyakorló feladat - nehézség: 2 (II.)

Talán hallottad már azt a kifejezést, hogy szólánc, vagy szóvonat. Gyere, szálljunk fel és nézzük meg, mi az!

Már sokszor írtam, hogy a hangtudatosság mennyire nélkülözhetetlen a sikeres és könnyű olvasás és írástanuláshoz, és mennyi előnye van: jobb szövegértés, jobb helyesírás, ezáltal jobb tanulási eredmények és jobb életkilátások.

A fejlesztése szinte játék, semmi bonyolult dolgot nem igényel.

Viszont hogy ne legyen annyira egysíkú, igyekszek nektek újabb és újabb feladatokat kitalálni, így jött ez a mostani is.

Ez a hangtudatosság második lépcsőfoka, amikor a kezdőhang már jól megy és most elindulunk megkeresni a szavak utolsó hangját. Az első néhány példánál segíts gyermekednek: hangoztasd sokáig, hogy meghallja, mi az utolsó hangja az adott szónak, például a gomb/aaa/ utolsó hangja az /aaa/. A magánhangzókat könnyebb meghallani és leválasztani a szavak végén, ezért kezdjetek ilyen példákon gyakorolni: pl. só, kő, alma, autó, eső.

Ha már megyeget, akkor kössétek össze a feladat képeit annak megfelelően, hogy melyik kezdődik az első kép utolsó hangjával, aztán melyik kezdődik a második kép utolsó hangjával és így tovább. Ez a szóvonat vagy szólánc. Lehet papír nélkül is játszani, bárhol, bármikor -ekkor az a feladat, hogy mondj egy szót, a gyermek megkeresi az utolsó hangját és kitalál egy másik szót, ami azzal a hanggal kezdődik. Utána te jössz! És lehet folytatni tovább...

Ha nem megy a feladat, ne erőltessük és főképp ne keseredjünk el, lehet, hogy még nem jött el az ideje. Később -pár hét vagy néhány hónap múlva- újra elővehetjük és megpróbálkozhatunk vele. 

Keressétek és oldjátok meg a többi feladatot is, biztos találtok köztük olyat, ami már sikerélményt okoz!

Ajánlom a feladatokhoz a Betűk? Képben vagyok! könyvet, ami egészen biztosan elvarázsolja a gyerekeket és a beszédhangok megkülönböztetésében is hasznukra válik.

LETÖLTÉS: a feladatlap letölthető pdf-ben innen.

*a feladatlap szabadon letölthető, másolható oktatási (nem kereskedelmi) célra, a logó megtartása mellett.*