Játékos alapozás a jobb olvasási készségért

4 elengedhetetlen tulajdonság iskolakezdéshez

Csomai Judit
Csomai Judit
2021.08.12 17:08
4 elengedhetetlen tulajdonság iskolakezdéshez
Mi az a 4 elengedhetetlen tulajdonság, amire a leendő elsősöknek szükségük lesz az iskolakezdésre és mi az az 1 dolog, amire nem?
1. ÖNÁLLÓSÁG
Sokszor felteszik a kérdést a leendő kiselsősök szülei: “Mennyire/miben legyen önálló a kisgyerek?”
Mióta saját gyerekem van, látom, ez nem is olyan egyszerű, hiszen az önállóság megtanulásához vezető út sok-sok türelemmel, plusz idővel és takarítanivalóval van kikövezve… Mégis azt tanácsolom, hagyjuk a kicsiket kibontakozni! Egészen kis kortól kezdve legyenek önálló feladatai a családban (rendrakás, öltözés, takarítás, kisállat gondozás, kertészkedés stb). Ha bizalmat szavazunk Neki, hogy igenis “elég érett vagy a feladathoz”, iskolakezdésre egy saját dolgait felismerő és rendben tartó, önállóan evőeszközzel enni tudó, segítség nélkül is könnyen mosdóba járó és felöltöző gyerkőcre lehetünk nagyon büszkék. Így nem csak a pedagógusoknak lesz több ideje az érdemi munkára, hanem gyermekünk is sokkal magabiztosabban kezdheti a sulit. A kötelezettségek teljesítésekor hirtelen jelentkező halálos "fáradtságnak" ne dőljünk be!
2. SZEMÉLYES ADATOK
Az önállóság témakörébe tartozik az is, hogy el tudja mondani a legfontosabb személyes adatait:
- saját és szülei teljes neve
- lakcíme
- iskolája
(- esetleg szülő telefonszáma)
3. IDEGENEK
A fenti adatokra bármilyen vészhelyzetben is szükség lehet, de arra azért hívjuk fel a kicsik figyelmét, hogy az idegenekhez hogyan is viszonyuljon!
4. ILLEMSZABÁLYOK
Ha az önállóság mellett az alapvető illemszabályokkal (köszönés, kérés és megköszönés, étkezési etikett, kopogás, stb) is tisztában van a gyerek, biztosan sok pozitív visszajelzést fog kapni az új környezetben is. Ez megint csak jót tesz majd az önbizalmának.
5. ZSEBPÉNZ
A zsebpénz téma mindig egyedi és személyre szabott terület. A szülőnek kell ismernie a saját gyermekét, hogy iskolába kerülve elég érett-e a saját pénze kezeléséhez. Az osztályfőnökként szerzett tapasztalataim azt mutatják, első és második osztályban még nem. Az erre vonatkozó szabályok iskolánként és pedagógusonként változnak, erről mindenképp érdeklődjünk a leendő tanítónknál.
 
Az iskolakezdésig még van idő, hogy dolgozzunk ezeken!