Játékos alapozás a jobb olvasási készségért

Tanulósarok kialakítása, iskolakezdés előtti nagybevásárlás

Micskei Detti
Micskei Detti
2021.08.03 13:00
Tanulósarok kialakítása, iskolakezdés előtti nagybevásárlás

Az iskolába készülő kisgyereknek a lelki és szellemi felkészülés mellett számtalan új holmira is szüksége lesz. Na de hogyan alakítsuk ki helyesen a tanulósarkot? A tanítónő mellett most az építészmérnök is ad tanácsot!

A taneszközök minden elsős számára szinte ugyanazok, de a leendő tanító néni ad mindenkinek konkrét listát. Ezen kívül fontos, hogy a kis nebuló szobájában is kialakítsunk egy "tanulósarkot". Ebben mindenképp kérjük ki a kicsi véleményét is! Íróasztal, szék, valamint egy polc vagy szekrény is hasznos lesz a tankönyveknek, füzeteknek.

* Az ablakhoz közel helyezzük el az asztalt, de ha van rá lehetőség, ne az ablak elé tegyük, mert a kinti világ történései könnyen elterelik a figyelmet. Jobbkezesek számára az az ideális, ha balról érkezik a fény, mert akkor a kéz nem vet árnyékot a papírra! A praktikus kialakítású, állítható, semleges asztal hosszú időn át ki tudja szolgálni a kisgyereket tanulmányai során. Én például ezen az asztalon tanultam egyetemista koromban is. (a képen: 30 éves íróasztal, felújítva/1.500 Ft)

* Egy kislámpával is számolnunk kell, a legjobb, ha nem fix éjjeli szekrényre való lámpát választunk, hanem olyat, aminek a fénye a kívánt helyre irányítható. A LED-es fényforrások amellett, hogy kevesebbet fogyasztanak, nem melegednek, ezért gyerekek számára biztonságosabbak. (a képen: hajlékony Ikeás LED lámpa/4.990 Ft)

* Figyeljünk a kényelemre, a legideálisabb "tanuló" testhelyzet, ha egyenes háttal, az asztalra fektetett alkarral és a padlóra helyezett talppal ül a gyerkőc. Ezt vásárlás előtt érdemes még az üzletben kipróbálni. Hasznos, ha a szék állítható magasságú, de a legjobb, ha mozgást és helyes háttartást biztosító aktív széket választunk. (a képen: 45 cm-es gyerekeknek való ülőlabda/3.900 Ft)

* Az iskolatáska kiválasztásánál is tartsuk szem előtt a kényelmet és az ideális méretet. Jó, ha vásárlás előtt fel tudja próbálni a kicsi. Alsó tagozatban a merev hátú, belül több különálló résszel rendelkező táskát ajánlom.

A gyerekszoba "iskolássá" alakítását kezdjük el időben, hiszen ez is segíti a ráhangolódást a szeptemberre.

PRO TIPP 1️⃣: ne tegyünk játékot se az íróasztalra, se annak környékére, nehogy elterelje a figyelmet

PRO TIPP 2️⃣: ügyeljünk arra is, hogy télen majd ne fázzon gyermekünk lába tanulás közben, vagy egyéb diszkomfortérzete legyen

PRO TIPP 3️⃣: eleinte valószínű, az étkezőasztalnál fogunk a gyermekünkkel tanulni, hiszen ott könnyebb és kényelmesebb mellé ülni