Játékos alapozás a jobb olvasási készségért

Ha alábbhagy a lendület...

Csomai Judit
Csomai Judit
2021.09.29 13:13
Ha alábbhagy a lendület...

Pontosan egy hónapja tart az iskola. Eláruljuk, hogyan segíthetünk átlendülni, ha alábbhagyott a lelkesedés és hogy annak is eljött az ideje, hogy képet szerezzünk a csemeténk iskolai szerepléséről.

Nem ritka, hogy a kezdetben nagyon lelkes kiselsős kevésbé motiválttá, kicsit talán máris fáradttá válik. Eluralkodhat rajta az "Ez most már tényleg mindig így lesz?"-érzés. 

Mivel az elmúlt egy hónap alatt kialakult a napi iskolás rutin, az évkezdő izgalom alábbhagyott kicsit, megnyugodhatunk mi is és a kis nebulónk is.

Suli után, a közös minőségi időnkben ne felejtsünk el sokat beszélgetni és okosan kérdezni:

- Mi volt ma a legjobb/legviccesebb/legmeglepőbb/legunalmasabb?

- Mi a kedvenc időtöltésed az iskolában?

- Ki a leghangosabb/leghumorosabb/legbarátságosabb az osztályban?

- Mi az, amit Te tudsz a legjobban? (Ez bármi lehet, ha kell, találjuk ki együtt a gyerkőcünkkel!)

Mint mindig, ebben a szokatlan, új ingerekkel és rengeteg kihívással teli időszakban is ott kell lennünk mellette támogató szülőként, hogy bátorítsuk, túllendítsük ezen is. A humor és a kreativitás ebben nagy segítségünkre lehet!

Ha valamiben elakadást észlelünk, segít a beszélgetés, az új nézőpont keresése. Ha egy kis támogatásra van szüksége, akkor így adhatunk neki egy kis lendületet és megerősítést: Csak így tovább, nagyon büszke vagyok Rád! Tarts ki, nemsokára pihenhetünk az őszi szünetben! Már profi iskolás lettél, nagyon jól csinálod!

Figyeljünk oda gyermekünk jelzéseire, de otthon ne mindig az iskola legyen a téma. Itt a csodálatos ősz: kiránduljunk, sétáljunk, biciklizzünk sokat a szabadban! Fedezzünk fel új helyeket és új dolgokat, az biztosan kizökkent minket a mindennapos megszokásból. Ilyenkor tudunk igazán kikapcsolódni, feltöltődni és új élményekkel gazdagodni.

Ennyi idő alatt a tanítókban is kialakult már egy kép a gyerekekről. Azt javaslom, kérjünk fogadóóra időpontot a tanító nénitől: Mik a tapasztalatok az iskolában és otthon? Mit erősítsünk, változtassunk? Nem árt, ha tisztában vagyunk vele, illetve ha szükséges, otthonról tudjuk támogatni az iskolai munkát.