Játékos alapozás a jobb olvasási készségért

Karácsonyváró kalandok (adventi naptár)

Micskei Detti
Micskei Detti
2021.11.25 08:40
Karácsonyváró kalandok (adventi naptár)

Tudom, az ajándékozás az egyik szeretetnyelv, de ne vigyük túlzásba: nem biztos, hogy jó, ha már a NAGY ajándékozást is ajándékokkal várjuk. Továbbá nem vagyok a nagyívű tervek és katonás menetrendek híve sem, de azért karácsonyváró tevékenységből nálunk sincs hiány.

Készítettem egy olyan adventi naptárat, amiben 8 kreatív, 6 kaland, 4 relax, 3 karitatív és 2 gasztro kihívás várja a 4-5 éves és annál idősebb gyerekeket és persze az egész családot! Nincs benne semmi olyan, ami egy háztartásban ne fordulna elő és egy cipősdoboz adomány összekészítése, valamint online egyedi képeslap küldése is szerepel benne. 

Semmi kényszer, semmi nyomás: nyugodtan felcserélheted a napokat, kihagyhatsz, személyre szabhatod. Vedd lazán! Ahogy az ünnepi készülődést, a takarítást és a sütés-főzést is! Az az igazi meghitt ünnep receptje, ha anya nem bolondul meg karácsonyra! ;)

Kalandra fel!

KARÁCSONYVÁRÓ KALAND 2021 (adventi naptár)

[NYOMTATHATÓ NAPTÁR AZ OLDAL ALJÁN!]

1. Kreatív: díszítsük fel a lakást! Ablakmatrica, fénydekoráció, kis díszek előkeresése a 'tejóégvajonhovaraktamtavaly' dobozból.

2. Kaland: menjünk a karácsonyi vásárba hangolódni amíg nincs túl hideg és nincs tömeg!

3. Kreatív: ha adventi már van, készítsünk ajtókoszorút pár összefont vesszőből és díszítsük azzal, ami van: kindervackok, masni, szalag, néhány karácsonyfadísz, fenyőág, bogyók, termések, plüssrénszarvas...

4. Kaland: kiránduljunk egyet a természetben, ha az időjárás engedi

5. Relax: karácsonyi bábelőadás online. Este a kis csizmák megtisztítása és kikészítése az ablakba, hiszen holnap reggel jön a:

6. Mikulás

7. Karitatív: készítsünk össze cipősdobozokat a gyermekeinkkel közösen a rászoruló gyerekeknek. Mondjuk el, miért megyünk, kinek vásárolunk és miért. Hogy mit? Egy kis édesség (kindertojás, nyalóka, gumicukor), egy kis játék (pl. zacskós mini lego készlet), egy kis papíráru (könyv/papír, színesceruza vagy filc), egy kis higiénia (gyerek fogkefe és fogkrém vagy gyereksampon), egy téli meleg zokni.

8. Kreatív: díszítsünk narancsokat szegfűszeggel!

9. Karitatív: válasszanak ki a gyerekek a cipősdobozokba egy-egy olyan játékot, amivel nem szoktak játszani, de jó állapotban van. És egy-egy plüsst, ha sok van. Mondjuk el, hogy kinek lesz és miért. A játékot tisztítsuk meg, a plüsst mossuk ki. Remek lelki gyakorlat is egyben.

10. Kreatív: készítsünk a távoli vagy a járvány miatt távoli rokonoknak, nagyszülőknek karácsonyi képeslapot tetszőleges technikával (festés, színesceruza, filc). Szkenneljük be vagy fényképezzük le, töltsük le a telefonunkra a Magyar Posta 'Sender' alkalmazását és azonnal, otthonról fel is adhatjuk!

11. Relax: karácsonyi gyerekkoncert online vagy élőben

12. Karitatív: tegyük egy cipősdobozba az ajándékokat, aminek az alját és a tetejét külön bevontuk csomagolópapírral, hogy kinyitható maradjon és a tartalmát ellenőrizni tudják. Vagy ha ezzel nem akarunk bíbelődni, vegyünk egy natúr vagy színes dobozt (pl. Ikeában 295 Ft a zöld mintás összehajtogatható doboz), kössük össze (ezt úgyis levágják) és írjuk rá, hogy hány éves fiúnak vagy lánynak szánjuk. Végül vigyük el együtt a cipősdoboz gyűjtőpontra és engedjük, hogy a gyerekek adják le. (határidő: dec 19.)

13. Kreatív: vessük el a Luca-napi búzát (vagy bármit, ami a kamrában, madáretetőben, kertben van) – amennyiben szék készítéssel nem akarunk bajlódni.

14. Kaland: nézzük meg este a kivilágított város mesés fényeit!

15. Gasztro: készítsünk gyerekpuncsot (tea, almalé, alma és narancsdarabok, méz, fűszerek), ivópudingot vagy forrócsokit egy kis ünnepi csavarral (tejszínhabbal, szórással vagy fűszerrel)!

16. Kreatív: készítsünk levegőn száradó, süthető vagy sima sógyurmából karácsonyfadíszeket (pl. sütiszaggatóval), vagy papírból hópelyheket!

17. Relax: Nézzünk meg együtt egy karácsonyi családi vagy animációs filmet!

18. Kaland: ideje megvenni a karácsonyfát! Válasszuk ki együtt! Tegyük hűvösre és állítsuk egy vödör vízbe.

19. Kaland: menjünk korcsolyázni vagy szánkózni, ha esetleg van hó!

20. Kreatív: építsünk hóembert! (hó híján gyurmából, lufiból, bevont labdából vagy nagypárnából)

21. Gasztro: süssünk és dekoráljunk mézeskalácsot!

22. Relax: olvassunk a gyerekeknek egy karácsonyi mesét!

23. Kaland: sötétedés után a nagy sürgés-forgás közben sétáljunk egyet a környező utcákban, és csodáljuk meg a szomszédok karácsonyi fényeit!

24. Kreatív: karácsonyfa díszítés, hiszen ma van Karácsony! Apropó: kizöldült a Luca-napi búza? 

Meghitt, nyugis és szeretetteljes ünnepi készülődést kívánok!

NYOMTATHATÓ KÉPEK:

Színes nyomtatható adventi naptár

Fekete-fehér nyomtatható adventi naptár (színezhető, festhető, ragasztható, nyomdázható)

Karácsonyi ajándékötletet keresel? Nézz körül itt is: https://betuk.hu