Pedagógus kézikönyv e-book

Pedagógus kézikönyv e-book
Pedagógus kézikönyv e-book
Pedagógus kézikönyv e-book
Pedagógus kézikönyv e-book
Pedagógus kézikönyv e-book
Pedagógus kézikönyv e-book
Pedagógus kézikönyv e-book

A BETŰK? KÉPBEN VAGYOK! könyvesbolti forgalomban kapható magyar ábécé, ahol a betűk és a betűk mellett álló hívóképeknek nem csak a kezdőhangja, hanem az alakja is megegyezik.

 Ismertető, videó, belelapozó:  Pedagógusoknak | Betűk? Képben vagyok! (betuk.hu)

Ez az INGYENESEN letölthető, NYOMTATHATÓ kézikönyv kifejezetten pedagógusoknak készült. A rövid elméleti áttekintés után konkrét felhasználási ötleteket, a legvégén pedig egy hangtani tudatosságot felmérő feladatlapot találunk.

 Tanítói visszajelzések: 

„Az igényes grafika miatt érdekesek, figyelemfelkeltőek (és fenntartóak!) a hívóképek. A gyerekek szívesen és örömmel használták a hagyományos taneszközök kiegészítéseként.”

„A hang-betű kapcsolat felismerése sokkal könnyebb és gyorsabb, mint eddig bármikor.”

„A beszédhangok megismerése, elkülönítése és helyes ejtése az alakazonos betűkalauzzal sokkal gyorsabb és hatékonyabb. Kevesebb a tévesztés vagy a hasonló hangok összekeverése (pl.: S, Z, SZ ).”

Van súlyosan beszédhibásom is, aki immár a saját J hangjai közül nem tudja a valós J hangokat kiválogatni. Zsákutcában van. Nála is nagy segítség az alakazonosság, de más módon.”

A képek egyértelműen hatással vannak a gyerekekre, könnyebben tudják a betűkhöz társítani.”

Meixner Ildikó a J hangot a jajgató Pinokkió meséjével, hívóképével tanítja. Az autista tanítványomnak a hívóképről a síró Pinokkió jut eszébe, így nem jön a hang, amit hív a kép. A jegy ellenben segít az alakazonos ábécé hívóképen.”

Súlyosan hallássérült gyereket integráló csoport mentortanítójaként dolgozom. Hallássérültek tanításához kifejezetten az alakazonos hívóképeket használják, tehát nem volt kérdés, hogy ezt a módszert választjuk. A többi gyereknél is, aki még bizonytalanabb a betűk felismerésében nagy segítség, kint vannak a falon a képek és ügyesen nézik, amikor elbizonytalanodnak, a kép segít nekik felismerni a betűt.”

Sokat segít a nehezebben bevonható gyerekek motiválásában.”

Meixner-módszerrel tanítok. Nem keverik össze. Sőt, tudják, hogy van olyan nehezen olvasó társuk, akinek az alakazonos ábécé képei segítenek. Szokták is mondani neki, amikor elakad: Nézd meg a betűkalauz betűit, az majd segít!”

Méret: A4
Formátum: ingyenes, nyomtatható PDF
Terjedelem: 23 oldal
EXTRA: hangtani tudatosság szintfelmérő

Letöltés: 2023. májusi verzió link